Câte ceva despre Grăsimi, Lipide și Colesterol

16 februarie 2017

FUNDATIA CARDIOPREVENT

Grăsimile fac parte dintr-o clasă de substanțe numită lipide.

Lipidele reprezintă cea mai concentrată sursă de energie si sunt substanțe organice grase. Doar ca să vă faceti o idee, menționez că atunci când organismul arde 1 gram de lipide se degajă 9 kilocalorii, iar când se arde 1 gram de proteine sau glucide se degajă 4 kilocalorii. Lipidele sunt constituite din acizi grași și glicerol. Unul dintre motivele pentru care lipidele ne plac atât de mult este acela că mențin aromele în mâncare.

Lipidele includ nu numai grăsimi, ci și ceruri (găsite în mod natural în plante); fosfolipide, cum ar fi colesterolul, de asemenea, găsite în gălbenușul de ou și ergosterolii, denumirea chimică a vitaminei D.

Lipidele aparțin unei clase mai mari de substanțe chimice: esteri.

Esterii sunt de asemenea importanti în alimente, fiind compuși aromatizanți, dintre care unii sunt uleiuri și altii nu sunt. Esterii care acționează ca mirodenii au calitate aromatică (în limbajul comun, nu în sensul chimic restrâns de „aromatic”). Un exemplu de ester parfumat este acetatul de etil, componentul principal al mirosului de căpșuni.

Esterii cu molecule mici si ușoare sunt parfumati, deoarece moleculele lor sunt suficient de ușoare pentru a pluti într-un abur. Dar esterii care formează cea mai mare parte din grăsimi au molecule destul de mari, astfel încât acestea să formeze substanțe lichide sau solide fără miros

Ai grijă de numerele care contează

Îți știi pe de rost numărul de telefon sau cel de la mașină, dar ai putea să răspunzi la fel de repede dacă cineva te-ar întreba cât ai colesterolul? Urmărește filmulețele și află de ce ar trebui să pui nivelul colesterolului LDL pe lista lucrurilor importante din viața ta.