Colesterolul și corpul nostru

16 februarie 2017

FUNDATIA CARDIOPREVENT

Colesterolul și trigliceridele – amândouă esențiale pentru multe dintre funcțiile corpului nostru – nu pot pluti liber în sânge. Sângele nostru este asemănător apei, și amintiți-vă că apa și grăsimea nu se amestecă bine împreună. Prin urmare, aceste grăsimi sunt ambalate în particule sferice numite lipoproteine pentru a fi „traficate” dintr-un loc în altul în organism. Dintre aceste particule (lipoproteine) cele mai cunoscute sunt LDL(low-density lipoprotein- adică lipoproteine cu densitate joasa) și HDL(high-density lipoprotein- adică lipoproteine cu densitate înaltă) .

LDL colesterolul, sau LDL-C, este ceea ce majoritatea medicilor numesc colesterol „rău”. Valoarea pe care o primiți de la laborator atunci cand este dozat LDL-C este un număr de genul 100 mg/dl. Acest număr ne spune cât de mult cholesterol (mg) este transportat în particule LDL în 100 mililitri de sange (sau într-un decilitru).

Acestă valoare este deosebit de importantă în unele anomalii ale colesterolului, cea mai importantă fiind Hipercolesterolemia Familială. Cu cât este mai mare numărul, cu atât este mai mare riscul unui eveniment advers, cum ar fi un atac de cord sau accident vascular cerebral.

În consecință, LDL-C este principala „țintă” pe care medicii o atacă, pentru a diminua riscul cardiovascular al pacienților lor.

Interesant este faptul că cea mai mare parte din colesterolul  transportat în sângele nostru nu a fost consumat din hrana noastră.

De fapt, ne facem propriul nostru de colesterol si fiecare celula din organism poate face acest lucru. Ficatul este cel mai important organ pentru producerea colesterolului și pentru eliminarea acestuia din organism. Atunci când ficatul nu funcționează în mod corespunzător, valorile colesterolului nostru pot fi extrem de mari și acest fapt este periculos deoarece riscul de evenimente cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) este crescut.

Ai grijă de numerele care contează

Îți știi pe de rost numărul de telefon sau cel de la mașină, dar ai putea să răspunzi la fel de repede dacă cineva te-ar întreba cât ai colesterolul? Urmărește filmulețele și află de ce ar trebui să pui nivelul colesterolului LDL pe lista lucrurilor importante din viața ta.