Țintele de tratament

Valoarea LDL-colesterolului la care dorim să ajungem în timpul tratamentului se numește țintă de tratament pentru LDL colesterol. Această valoare este stabilită de medicul dumneavoastră curant și poate fi diferită de la pacient la pacient. Valoarea țintă se stabilește în funcție de riscul cardiovascular global al pacientului. Cu cât este mai mare riscul cardiovascular global (risc direct proporțional cu numărul de factori de risc cardiovascular prezenți), cu atât valoarea țintă pentru LDL colesterol este mai mică. (vezi quiz)

Vezi quiz

Cea mai mică țintă

Astfel cea mai mică țintă de tratament o au pacienții care au asociat boala cardiovasculară arterosclerotică (boală coronariană, by-pass coronarian în antecedente, alte proceduri de revascularizare coronariană, AVC, stenoze ale arterelor carotide, ale arterelor de la nivelul membrelor inferioare sau de la oricare alt nivel în organism) și pacienții cu diabet zaharat.

Cea mai mare țintă

Un nivel țintă mai mare este urmărit la pacienții care încă nu au boala cardiovasculară arterosclerotică, dar prezintă un cumul de factori de risc cardiovascular.

Valorile normale

Valorile normale pentru persoanele sănătoase sunt: LDL colesterol < 100 mg/dl la adulți și < 130 mg/dl la copii

IMPORTANT:
Chiar dacă ținta de tratament a fost atinsă prin modificări ale stilului de viață și medicație, măsurile de tratament nu se vor întrerupe!!!

Tratamentul hipercolesterolemiei

Măsurile de tratament pentru scăderea LDL colesterolului se împart în două mari grupe:


Modificarea stilului de viață

Somn regulat, o dietă echilibrată, mai puțin stres, renunțarea la alcool și țigări – aceștia sunt câțiva dintre pașii care te vor ajuta să-ți reglezi nivelul colesterolului LDL.

Tratament medicamentos

În general tratamentul medicamentos este indicat dacă nu se reușește atingerea țintei de LDL colesterol prin modificarea stilului de viață.

IMPORTANT:

Hipercolesterolemia fiind o boală cronică, odată început, tratamentul medicamentos nu se va întrerupe decât la recomandarea medicului curant. El va fi urmat în dozele recomandate de medic și cu ritmul de administrare recomandat de medic ( în general 1 tb/zi seară).
Cel mai frecvent, medicația pentru scăderea LDL colesterolului va fi reprezentată de un medicament din grupa statinelor. Aceasta este singură grupă de medicamente care s-au dovedit eficiente în scăderea riscului de diferite evenimente cardiace și de mortalitate cardiovasculară, în studii care au inclus foarte mulți pacienți pe perioade lungi. Pe parcursul tratamentului cu statine pot apărea diferite efecte adverse.