Ce este LDL?

Colesterolul este o substanță grasă care nu se poate dizolva în sânge; de aceea trebuie transportat în circuitul sanguin de către niște „cărăuși” care se numesc lipoproteine.
Cele 2 tipuri de lipoproteine care transportă colesterolul către și dinspre celeule sunt: lipoproteinele cu densitate joasă (LDL colesterol) și lipoproteinele cu densitate crescută (HDLcolesterol). LDL colesterolul împreună cu HDL colesterolul și o cincime din trigliceride alcătuiesc colesterolul total.

HDL

LDL

Valoarea colesterolului LDL

La ce se folosește?

Valoarea LDL colesterolului, parte a profilului lipidic, este folosită pentru a estima riscul de boală cardiovasculară și pentru a lua decizii în ceea ce privește tratamentul. De asemenea, poate fi folosită pentru aprecierea eficacității tratamentului hipocolesterolemiant.

Cum se masoară?

LDL colesterolul se poate determina din sângele venos, dar de cele mai multe ori valoarea acestuia este calculată utilizând celelate elemente ale profilului lipidic (colesterol total, HDL colesterol și trigliceride). Determinarea profilului lipdic se face din sange venos, dimineața pe nemâncate.

Valorile LDL și ale celorlalte elemente ale profilului lipidic trebuie întotdeauna interpretate în funcție de prezența sau absența celorlați factori de risc cardiovascular.
LDL colesterolul se determină cu ocazia examenelor medicale de rutină. În cazul adulților fără alți factori de risc determinarea se va repeta la un interval de 4-6 ani.
În cazul celor care prezintă și alți factori de risc cardiovascular, monitorizarea se va face mai frecvent. AHA (American Heart Association) recomandă ca la 4-12 săptămâni de la inițierea terapiei hipolipemiante (cu dietă/medicație) să se repete profilul lipidc, ulterior monitorizarea fiind recomandată la interval de 3-12 luni.

Valori de referință

Valori de referinte

Mențiune:

La pacienții cu risc cardiovascular foarte crescut (sindrom coronarian acut; multipli factori de risc major – în special diabet zaharat, factori de risc controlați deficitar – în special continuarea fumatului) valoarea ideală a LDL colesterolui este sub 70 mg/dl.
Unitatea de măsură a valorii LDLc în țara noastră este mg/dl, dar se poate folosi și mmol/l
Factor de conversie: mg/dl x 0.026= mmol/L
mmol/L x 38.66= mg/dl

Vrei mai multe detalii despre colesterolul LDL, direct de la specialiștii CARDIOPREVENT?

APASĂ AICI