Mituri despre colesterol

28 noiembrie 2016

FUNDATIA CARDIOPREVENT

În ceea ce privește colesterolul, părerile populare, dar și discuțiile de specialitate sunt bazate uneori pe premise false. Vom demonta unul câte unul miturile despre colesterol:

  1. Colesterolul este întotdeauna dăunător

Colesterolul nu este în mod inerent rău. Dacă ar fi așa, ficatul nostru nu l-ar mai produce (ficatul produce aproximativ 3/4 din totalul colesterolului din organism). În realitate, colesterolul deține un rol esențial în menținerea stării de sănătate a organismului. Prin activitatea sa la nivelul membranei celulare este un factor determinant al interacțiunii dintre celulele corpului.

De exemplu este un precursor al acizilor biliari astfel că, în lipsa sa, digestia noastră ar avea de suferit. De asemenea, la nivelul creierului, unde se găsește aproximativ 25% din totalul colesterolului nostru, este indispensabil. În absența lui, sinapsele (conexiunile) dintre neuroni nu s-ar mai forma.

  1. Nivelul crescut de colesterol este determinat doar de ceea ce mâncăm

 Acest lucru nu este adevărat. Determinatul major al nivelului de colesterol este reprezentat de factorii genetici și ereditari. Ficatul are capacitatea de a elimina din corp colesterolul în exces, dar factorii genetici pot modifica acest lucru. Cel mult un sfert din colesterolul nostru total provine din alimentație, de restul fiind responsabil ficatul prin producția sa.

  1. Toată lumea trebuie să aibă același nivel al colesterolului.

Care este nivelul normal al colesterolului? Discutați cu medicul dumneavoastră despre acest lucru. Nu toată lumea trebuie să aibă colesterolul total sub 200 mg/dl și LDL colesterolul sub 100 mg/dl. Țintele acestor valori se stabilesc în funcție de ceilalți factori de risc cardiovascular (vârstă, sex, ereditate, sedentarism, fumat, obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială). Cu cât numărul de factori de risc este mai mare, cu atât nivelul colesterolului trebuie sa fie mai mic.

  1. Copii nu pot avea colesterolul crescut.

Este posibil ca și copiii să aibă niveluri crescute ale colesterolului. Factori majori care determină creșterea nivelului colesterolului la copii sunt: ereditatea (copilul a moștenit această afecțiune de la părinți-hipercolesterolemie familială), obezitatea si alimentația.

  1. Ouăle sunt inamicul numărul 1.

Este adevărat ca ouăle conțin mult colesterol – peste 200 mg, însă colesterolul din alimente nu e nici pe departe atât de periculos pe cât se credea. Doar o parte din colesterolul din dietă ajunge în fluxul sanguin, iar dacă aportul de colesterol din alimentație crește, ficatul compensează, producând mai puțin. Desigur că excesele trebuie evitate, dar consumul a 2-3 ouă /săptămână nu este periculos, dimpotrivă ele reprezintă o sursă foarte bună de proteine.

  1. Stresul crește nivelul colesterolului

 Studiile au demonstrat că stresul crește nivelul colesterolului, în special pe cel al colesterolului rău (LDL), nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung. Mecanismul prin care stresul influențează nivelul colesterolului nu este cunoscut cu exactitate. Răspunsul individual la stres este determinant. Persoanele care dezvoltă manifestări nesănătoase ale stresului (furie, ostilitate, izolare socială) prezintă nivele mai crescute ale colesterolului rău și mai scăzute ale colesterolului bun (HDL).

Ai grijă de numerele care contează

Îți știi pe de rost numărul de telefon sau cel de la mașină, dar ai putea să răspunzi la fel de repede dacă cineva te-ar întreba cât ai colesterolul? Urmărește filmulețele și află de ce ar trebui să pui nivelul colesterolului LDL pe lista lucrurilor importante din viața ta.